joi, 8 octombrie 2009

Scriitoarea de origine romana Herta Muller a castigat Premiul Nobel pentru literatura.

WWWWaaauuu se mai aud si lucruri "de bine", despre Romani!!!!
Ma bucura chestia asta.

Herta Muller, un scriitor onest al marii dezradacinari

Tema comunismului si cea conexa, a opresiunii individului se regasesc ca leitmotive in cartile Hertei Müller, dar si in constiinta acesteia, autoarea scriind despre Romania totalitara, despre dezradacinare si despre zbuciumul unei constiinte care vrea sa mentina pura intr-o lume a terorii.

Romania postcomunista nu a dezbracat toate mastile ororii comuniste, dintre care cea mai perfida ramane cea a delatiunii, iar cea mai crunta cea a "anihilarii intimitatii", spunea Herta Müller in cel mai recent articol al sau, publicat in luna iulie a acestui an in Germania, vorbind despre drama totalitara si despre societatea de dupa, neiesita inca de sub mana fier a Securitatii.

Tot zbuciumul din comunism, cand lupta era una a constiintei, pentru pastrarea demnitatii si a oazei de intimitate, i se pare scriitoarei de origine romana, emigrata in Germania in timpul totalitarismului, o repetitie care frizeaza absurdul, intr-o Romanie inca prafuita de dosarele grele si infame ale Securitatii.

Trauma de a nu fi niciodata singura, invadarea spatiului intim si teroarea par a fi lasat semne nevindecabile in mintea Hertei Müller. In primavara lui 2008, povesteste scriitoarea intr-un amplu articol din luna iulie din Die Zeit, invitata fiind la New Europe College (NEC) la Bucuresti, a fost interpelata pe un ton dur de un agent de la fortele de ordine, care "i-a urlat" ca fotografierea nu este permisa. Un alt episod, cand un prieten care venea sa o ia de la hotel a fost obligat sa completeze la receptie o fisa de vizitator, ii da autoarei sentimentul ca ochiul vigilent al puterii inca ii urmareste, oriunde, pe romani. "M-am mutat. Nu am mai observat ca sunt urmarita dupa acest incident. Fie serviciul secret s-a retras, fie si-au fãcut treaba foarte bine si anume fãra a fi observati", povesteste Müller.
Continuarea aici

2 comentarii:

elena marin-alexe spunea...

Din nefericire pentru scriitoarea nascuta la Nitchidorf jud. Timis, amintirile din Romania nu sunt deloc placute....
Merita felicitari d-na HERTA!

Andrei spunea...

Va fi un timp,cind se va spune despre scopul care a fost urmarit si poate chiar atins,prin decernarea acestui asa zis premiu..
Oare femeia care isi reneaga pamantul din care a fost zamislita,a scris in acea carte despre gestapo,despre sutele de mii oameni carora li s-a luat viata intre sirmele ghimpate ale lagarelor mortii,despre savantele retete de sapun preparat din copii si batrani,despre milioanele de vieti chinite sau smulse in transeele celui de a-l doilea razboi mondial,despre generatii intregi de oameni tineri care in loc sa isi traiasca viata si sa framinte trupurile tinerilor sotii,au ajuns hrana pentru corbi,cadavre descompuse urit mirositoare.. si toate acestea datorita unor organizatii politicice si unor oameni apartinind poporului german..incerc sa inteleg pozitia acestei creaturi fata de romania..da ..nu are sau are prea putin din pamanbtul acesta..este materializarea vreunei componente ratacite a unui spirit de ss-ist, a cinismului si demonismului unei lumi..speram izolate ...o imaginatie si traire bolnave.,. nu cadeti in plasa manipularii ..prin asa zisele premii...dumnezeu sa ai odihneasca pe cei omiriti de copnationalii sai...!!!